De Praktijk

DE PRAKTIJK

Home/ De Praktijk

  • Voor wie

    Verloskundig Centrum Leeuwarden richt zich, zoals de naam al aangeeft, op heel Leeuwarden. Daarnaast zijn ook de nieuwe buurtschappen rondom Leeuwarden van harte welkom in onze praktijk.


    Elke religie, levensovertuiging, levensstroming of zienswijze op het leven is welkom. Waar mogelijk houden we rekening met je wensen die betrekking hebben op bovenstaande.


    Twijfel je nog of je bij ons terecht kunt voor kleinschalige persoonlijke zorg? Dan mag je ons altijd bellen of mailen. Kijk op de “contact” pagina voor onze contact gegevens.

  • Bereikbaarheid

    Verloskundig Centrum Leeuwarden ligt aan de rand van het stadscentrum van Leeuwarden.


    Er is volop parkeergelegenheid, zowel binnen de blauwe zones met de blauwe parkeerkaart als via betaald parkeren.


    Kom je met de trein of met de bus? Ook dat is geen probleem. Het busstation is naast het NS treinstation gelegen. Vanaf het NS treinstation loop je in ongeveer vijf tot tien minuten naar onze praktijk. Met een overstap op de bus stap je zelfs bijna voor de deur uit.

  • Zwangerschapswens

    Heb jij de wens om zwanger te worden? Vaak zijn er dan vragen. Zeker als zwanger worden niet gaat zoals gewenst. Maar er kan ook behoefte zijn aan advies over hoe zo optimaal mogelijk je zwangerschap in te gaan. Verloskundig Centrum Leeuwarden heeft een goed netwerk. Samen kijken  we met jouw wensen en onze kennis naar wat mogelijk is in jouw persoonlijke situatie.

  • Zwangerschap

    Wow, je hebt een positieve test. Dat kan even schrikken zijn of juist heel gewenst. Hoe dan ook, het is het begin van een nieuw avontuur en dit avontuur is iedere keer anders. Veelal komen er bij een zwangerschap vragen naar boven. Voel je je onzeker? Dat mag, want je lichaam verandert en er ontstaan nieuwe rollen. Gaat alles voorspoedig? Of loopt het net even anders dan van te voren was gehoopt? Samen met jou gaan we dit avontuur graag aan en kijken we naar waar je staat en wat je nodig hebt in deze periode van je leven.

  • Prenatale screening

    In het eerste trimester van de zwangerschap krijgen alle zwangere vrouwen in Nederland de mogelijkheid om voor prenatale screening te kiezen (onderzoek naar het ongeboren kind). 

    Mocht men hiervoor kiezen; dan is er de keus voor de NIPT waarbij er gekeken wordt naar 3 chromosomen het Downsyndroom (21), Edwardssyndroom(18) en Patausyndroom(13) en/of  het structureel echoscopisch onderzoek (de 13- en 20-weken echo). 


    Counselingsgesprek

    In één van de eerste gesprekken op de praktijk zal dit onderwerp (prenatale screening) aan de orde komen. Mocht je hier meer informatie over wensen zal dit uitgebreid met besproken worden. Vervolgens kan men beslissen wel of geen gebruik te willen maken van de onderzoeken.

    Om bepaalde keuzes te maken is het fijn om van de voren (of na dit gesprek) na te denken over wat men tijdens de zwangerschap al wel of niet wil weten over de ‘gezondheid’ van het ongeboren kind. Mocht men hier meer over willen weten en blijkt dan vervolgens sprake te zijn aangeboren afwijking wat zijn dan de vervolg gedachten of onderzoeken waar men in zou willen stappen.

    Hieronder zal in grote lijnen uitgelegd worden wat deze onderzoeken precies inhouden.


    De NIPT 

    Bij de NIPT wordt er bloed afgenomen bij de zwangere vrouw, in dit bloed is erfelijk materiaal van het ongeboren kind aanwezig. In het laboratorium wordt het bloed gescreend op aanwijzingen van trisomie 21 (Downsyndroom), trisomie 18 (Edwardssyndroom) en trisomie 13 (Patausyndroom). De uitslag van de NIPT geeft aan of er wel of geen aanwijzingen zijn gevonden voor een van deze drie syndromen. 


    NIPT met nevenbevindingen

    Naast de NIPT waarbij er gescreend wordt op trisomie 21 (Downsyndroom), trisomie 18 (Edwardssyndroom) en trisomie 13 (Patausyndroom) is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor de NIPT met nevenbevindingen. 

    De nevenbevindingen zijn alle chromosoomafwijkingen die anders dan trisomie 21 (Downsyndroom), trisomie 18 (Edwardssyndroom) en trisomie 13 (Patausyndroom). Er zijn vele verschillende chromosomale afwijkingen. En omdat het er zo veel zijn, is het niet mogelijk om een lijstje te geven van chromosoomafwijkingen die mogelijk gevonden kunnen worden. 


    Kortom kies je voor de NIPT dan heb je de keuze uit:

    • NIPT zonder nevenbevindingen - Het laboratorium kijkt alleen naar chromosomen 21, 18 en 13.
    • NIPT met nevenbevindingen - Het laboratorium kijkt dan naar alle chromosomen, behalve de geslachtschromosomen.

    Voor uitgebreidere informatie verwijzen we graag naar Nevenbevindingen bij de NIPT | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)



    De uitslag

    De NIPT biedt geen 100% garantie, het is en blijft screening. Dit betekend dat bij een afwijkende uitslag het kan zijn dat je kindje geen trisomie (chromosoom afwijking) heeft, om dit te bevestigen is er vervolg onderzoek nodig (prenatale diagnostiek).

    De uitslag zal over het algemeen binnen 10 werkdagen bekend zijn bij de zorgverlener en zal zo snel mogelijk gedeeld worden. 

     

    • Mocht er bij de NIPT geen aanwijzingen zijn van een chromosomale afwijking, is er geen vervolgonderzoek nodig. Bij een niet-afwijkende uitslag is de kans op een trisomie (chromosoom afwijking) zo klein dat er geen indicatie is voor vervolgonderzoek. Bij minder dan 1 op de 1000 zwangerschappen met deze uitslag blijkt er achteraf toch sprake te zijn van een afwijking. Mocht er bij de NIPT (met of zonder nevenbevindingen) wel aanwijzing zijn dat er sprake is van een chromosomale afwijking, zal dit vervolgens als eerste door een arts worden toegelicht en kan vervolgonderzoek meer duidelijkheid geven over de aard van deze (mogelijke) afwijking. 

    Om weer te geven wat de deze uitslag dan vervolgens weergeeft (dat het kindje daadwerkelijk de chromosomale afwijking heeft. Bij het Downsyndroom is dit ongeveer 90%. Bij het Edwardssyndroom zal dit rond de 90% zijn en bij het Partausyndroom en de nevenbevingen rond de 50% van de vrouwen met een afwijkende uitslag.

    Zie onder het kopje prenatala diagnostiek voor de eventuele vervolgstappen


    Structureel echoscopisch onderzoek 

    (de 13- en 20-weken echo)


    De 13-weken echo (ETSEO)

    Sinds 1 september 2021 is het mogelijk om te kiezen voor de 13-weken echo, tijdens het counselingsgesprek op de praktijk zal ook dit onderwerp aanbod komen. Mocht er gekozen worden voor de 13weken echo zal er door de echoscopist gekeken worden naar lichamelijke afwijkingen van het ongeboren kind. Hierbij mag er geen uitspraak gedaan worden over het geslacht van het ongeboren kind. Als de echoscopist een afwijking ziet, zal er een verwijzing naar de naar een gynaecoloog plaats vinden voor vervolgonderzoek.


    De 13-weken echo is geen vervanging van de 20-weken echo, maar lijken elkaar om dit moment aan te vullen (de 13-weken echo valt onder de Imitas-studie (wetenschappelijke studie).

    De echo zal veelal via de buik (uitwendig) plaatsvinden, enkel zal voor duidelijke beeldvorming een vaginale echo nodig zijn. De uitslag zal direct tijdens de echo worden medegedeeld.

    De 13-weken echo wordt volledig vergoed.


    De 20-weken echo (SEO)

    De 20-weken echo is een uitgebreid echoscopisch onderzoek dat kan worden uitgevoerd tussen de 18e en 21e week van de zwangerschap. Zoals vaak benoemd wordt “wordt het kind van top tot teen bekeken”, het is echter goed om te weten dat niet alles gezien kan worden maar dat er gescreend wordt en er uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van alle lichaamsdelen en organen die met een echo kunnen worden beoordeeld. 


    Daarnaast zal de groei van het kind, de hoeveelheid vruchtwater, ligging van de placenta worden bekeken. 

    De uitslag zal direct tijdens de echo worden medegedeeld. Soms is er een indicatie om deze echo op voorhand bij de gynaecoloog te laten verrichten: bijvoorbeeld vanwege een herhaaldelijke aangeboren afwijking in de directe familie, dit zal tijdens het counselingsgesprek naar voren komen. 

    De 20-weken echo wordt volledig vergoed.


    Vervolg onderzoek (Prenatale diagnostiek)

    Prenatale diagnostiek houdt in dat er gericht onderzoek wordt gedaan naar een specifieke afwijking bij het ongeboren kind. Hierbij wordt veelal gedacht aan de vlokkentest of vruchtwaterpunctie, maar zou na een echo ook een GUO kunnen zijn (gespecialiseerde echo bij de gynaecoloog).

     

    Mocht er bij één van de screenings onderzoeken een aanwijzing zijn voor een afwijking, zal er verwezen worden om met vervolgonderzoek meer duidelijkheid te krijgen. Er zal dan verwezen worden naar een Centrum voor Prenatale Diagnostiek.

     

    Vlokkentest of vruchtwaterpunctie

    Deze onderzoeken geven informatie over chromosoomafwijkingen en erfelijke aandoeningen op basis van DNA-afwijkingen. Aangezien het uitvoeren van een vlokkentest of vruchtwaterpunctie niet zonder risico is, worden deze onderzoeken alleen uitgevoerd als er een medische indicatie voor is. In veel gevallen zal dit zijn na een afwijkende bevindingen bij eerder genoemde onderzoeken zoals de NIPT of de 13-20 weken echo.


    Vlokkentest

    Een vlokkentest wordt veelal uitgevoerd tussen de 12e en 14e week van de zwangerschap. Hierbij wordt met een dunne naald via de buikwand of vagina een klein beetje weefsel weggenomen van de placenta (moederkoek), dit gebeurd onder het ‘zicht’ van een echo.


    Een vlokkentest geeft 98-99% zekerheid of het kind de aandoening heeft. Mocht de uitslag aantonen dat er sprake is van een afwijking, zal de specialist bespreken om welke afwijking het gaat en wat de consequenties zijn voor de zwangerschap en het ongeboren kind.

    Een vlokkentest is niet risicoloos en geeft een klein risico op een miskraam (0,2-0,5%).


    De uitslag duurt gemiddeld 3-5 werkdagen.


    Vruchtwaterpunctie

    Een vruchtwaterpunctie kan worden uitgevoerd vanaf de 16e week van de zwangerschap. Hierbij neemt de specialist met behulp van een dunne naald via de buikwand een kleine hoeveelheid vruchtwater af, onder ‘zicht’ van een echo. In het vruchtwater bevinden zich cellen van het ongeboren kind. Hierin is te zien of het ongeboren kind een (erfelijke) ziekte of chromosomale afwijking heeft. Mocht de uitslag aantonen dat er sprake is van een afwijking, zal de specialist bespreken om welke afwijking het gaat en wat de consequenties zijn voor de zwangerschap en het ongeboren kind.


    Het onderzoek geeft bijna absolute zekerheid over of het kind wel of niet een afwijking heeft.

    Een vruchtwaterpunctie is niet risicoloos en geeft een klein risico op een miskraam (0,2%).


    GUO (Geavanceerd echoscopisch onderzoek)

    Er zullen verschillende redenen zijn waardoor men in aanmerking kan komen voor een GUO  (Geavanceerd echoscopisch onderzoek). In dit geval gaan we uit van een GUO nadat er sprake is van een mogelijke aanwijzing voor een afwijking na een 13 of 20 weken echo. Mocht er na de 13-weken en of 20-weken een aanwijzing zijn voor een afwijking zal er een verwijzing volgen voor een uitgebreid GUO onderzoek in een Centrum voor Prenatale Diagnostiek. De gespecialiseerde echoscopist zal nogmaals de echo verrichten en inzoomen op de mogelijke afwijking die eerder was gezien. 


    Er volgen dan twee uitkomsten:

    • Soms wordt de mogelijke afwijking niet weer gezien en blijkt alles er ‘normaal’ uit te zien.
    • Indien de afwijking bij de GUO wordt bevestigd zal de specialist bespreken om welke afwijking het gaat en wat de consequenties zijn voor de zwangerschap en het ongeboren kind. Soms zijn er reden voor aanvullend onderzoek. Het is echter zeker niet zo dat er altijd een indicatie bestaat voor aanvullend onderzoek, dit is afhankelijk van de bevindingen bij de echo.

    Meer informatie nodig?

    Voor meer informatie over prenatale screening kun je terecht op de volgende websites: 

    Voor meer informatie over prenatale diagnostiek kun je terecht op de volgende websites:

  • Echo

    Verloskundig Centrum Leeuwarden heeft een hoogwaardig echoapparaat dat zowel 2D als 3D/4D echo’s kan maken. De echo wordt geprojecteerd op een projectiewand waardoor je je kindje optimaal kunt bekijken en hierin zijn wij voorlopers in Leeuwarden. We kunnen op deze manier haarscherpe echobeelden maken van jouw kindje, mits de kleine meewerkt natuurlijk 😊. Uiteraard krijg je een fotoprint mee van je echo en indien we een stukje film opgenomen hebben, krijg je deze mee op een usb stick.


    Naast het fijne van je kindje kunnen zien, is een echo natuurlijk vooral bedoeld om te kijken hoe je kindje het in jouw buik heeft.

  • Kiekje extra

    Kiekje extra is onze naam voor een pretecho. Geen must, maar wel een mogelijkheid. Een extra moment om samen met een van ons te kijken naar je kindje in je buik. Hiervoor bieden we verschillende pakketten aan, maar ook één los echomoment behoort tot de mogelijkheden. Dankzij ons moderne 3D echoapparaat van Samsung kunnen we haarscherpe beelden verkrijgen, filmen en afbeeldingen printen.


    Kiekje extra iets voor jou? Neem dan contact met ons op.

  • Bevalling

    Als je zwanger bent, komt er ook een moment van bevallen. Een uniek moment, waar je gedurende de zwangerschap op een bepaald moment klaar voor of juist klaar mee bent. Zoals met alles in het leven kijkt elke vrouw anders tegen het moment van bevallen aan.


    Waar de één toeleeft naar de bevalling en er naar uitkijkt, ziet een ander hier mogelijk tegenop. Onze visie bij Verloskundig Centrum Leeuwarden is dat er alleen een goede ervaring van een baring kan ontstaan als jij gezien en gehoord wordt. Gehoord tijdens de controles in het voortraject naar je bevalling toe en echt gezien tijdens de bevalling zelf.

  • Partner

    Bij de intake zijn er maar een paar vragen voor jou als partner. Dit komt omdat jullie kindje een warm huisje heeft: haar buik. Al groeit het kindje in haar buik, het is jullie kindje. En dus hopen we bij Verloskundig Centrum Leeuwarden dat jij je als partner net zo aangesproken voelt. Daarom spreken we alleen in de je en jij vorm. Een betrokken partner, die open staat voor het zwangerschapsproces, kan mede zorgen voor een intieme “samen” ervaring tijdens de zwangerschapsperiode, de baring en de start van het ouderschap.


    Een partner is niet altijd vanzelfsprekend in de huidige maatschappij. Soms is dit bewust en soms loopt het leven zo. Een zwangerschap zonder partner is daarom niet anders en onze zorg en aandacht blijft in elke setting hetzelfde.

  • Ouderschap

    Na het wonder van de geboorte begint het ouderschap. Ineens ben je ouder, papa of mama, heit of mem. Een wonder dat in de periode van je leven nooit meer stopt of overgaat. Wij van Verloskundig Centrum Leeuwarden willen bijdragen aan dit avontuur. Samen met de kraamverzorgster proberen we, waar mogelijk, een zo positief mogelijke ervaring te creëren tijdens de eerste periode na de bevalling.

  • Ziekenhuis of thuis?

    Over het algemeen heb je de keuze om thuis of in het ziekenhuis te bevallen. Soms is er een indicatie waardoor het de voorkeur heeft om in het ziekenhuis te bevallen. Is deze indicatie er niet, dan is de keuze aan jou. De plaats van bevallen is die plaats waar jij je het meest op je gemak voelt. Mocht er niet direct een voorkeur zijn, dan gaan we graag samen met jou op ontdekking wat het beste past.

  • In moedersbuik

    Het gevoel van “zijn” in moedersbuik, die onvoorwaardelijke liefde.


    In veel gevallen is dit gevoel waar, maar niet altijd even vanzelfsprekend. Net zoals de een opziet tegen de bevalling en de ander er juist naar uitkijkt, komt het ook in sommige gevallen voor dat het zwanger zijn tegenvalt, minder gewenst is of alles gewoon even teveel is. Belangrijk om te weten is dat wij ook dan voor je klaar staan. Voel je je goed tijdens je zwangerschap? Fijn! Voel je je niet zo goed tijdens je zwangerschap of in de opstart van het ouderschap? Geef het bij ons aan, zodat we samen kunnen kijken naar hoe we jou en je kindje kunnen ondersteunen.

  • Supplementen en homeopathie

    Suppletie en homeopathie, niet voor iedereen, maar als je advies wenst over een van beide dan beantwoorden we graag je vragen hieromtrent.


    Binnen de supplementen zijn er vele merken en de daarbij behorende kwaliteit. Binnen Verloskundig Centrum Leeuwarden kiezen we bewust voor de hoogwaardige natuurlijke voedingssupplementen van Pro-Vital. Binnen het assortiment hebben we onder andere een mooie multi zwanger, goed opneembare vitamine B12 en D3, zuivere Lactoferrine, uniek Magnesium en leveren we ook Omega 3 gemaakt van vrijevangst vis of krill.


    De homeopathische korrels waarmee we werken zetten we met enige regelmaat net vóór en vlak na de bevalling in. De korrels die we gebruiken zijn van hoge kwaliteit. Bij de inzet hiervan hebben we in vele situaties korte lijnen met een klassiek homeopaat uit de buurt van Leeuwarden.

  • Klachtenregeling

    Heb je een klacht over Verloskundig Centrum Leeuwarden? Blijf er niet mee rondlopen!


    Bespreek je klacht met je verloskundige


    Het is belangrijk dat je je goed voelt bij je verloskundige. Want zwanger zijn is al spannend genoeg. Daarom doen we er alles aan om jou en je kindje goed te begeleiden. Zit je met vragen? Met twijfels? Ben je ergens ontevreden over? Vertel het ons dan. Liefst zo snel mogelijk, maar óók als je er al een tijdje mee rondloopt. Dan praten we er samen over en proberen we er snel iets aan te doen. Misschien kunnen we een misverstand uit de weg ruimen. Of je geruststellen. Of op een manier gaan werken waar jij je prettiger bij voelt.


    We maken graag een aparte afspraak met je. Dan hebben we rustig de tijd om te praten. Als je het lastig vindt om het gesprek te voeren, kun je iemand die je vertrouwt meenemen naar dit gesprek.


    Schakel een klachtenfunctionaris in


    Wil je meer weten over jouw rechten of wil je advies? Of wil je jouw klacht eerst met iemand anders bespreken? Of vind je het prettig als iemand je helpt bij het indienen van een klacht?


    Neem dan contact op met de klachtenfunctionaris.


    De klachtenfunctionarissen zijn onpartijdig en werken onafhankelijk. Zij bespreken met je waarover je ontevreden bent en wat je zou willen bereiken met jouw klacht. Zij adviseren wat je kunt doen. Ze helpen je ook om het gesprek met ons aan te gaan,als je dat moeilijk vindt. Of om een brief te schrijven over de klacht. De klachtenfunctionaris kan jou en ons helpen om samen een oplossing te zoeken. Alles wat je de klachtenfunctionaris vertelt, is vertrouwelijk. 


    Contact met de klachtenfunctionaris


    Verloskundig Centrum Leeuwarden is aangesloten bij het CBKZ (Centraal Bureau Klachtenmanagement in de Zorg)


    Lukt het niet om er samen met ons uit te komen? Of wil je hulp of advies bij het indienen van je klacht? Neem dan contact op met de externe klachtenfunctionaris van het CBKZ. Dat kan door een mail te sturen naar klachtverloskunde@cbkz.nl of te bellen naar 088-0245123 (maandag t/m vrijdag van 9:00-12:00 uur en van 13:00-16:30 uur).


    Voor meer informatie kijk je op www.klachtverloskunde.nl

Share by: